Nieuws

De inauguratie van de allereerste drone-vertiport in Nederland heeft plaatsgevonden. Dit transportpunt zal fungeren als efficiënte verkeersader voor talloze toekomstige luchttransporten

Op woensdag is de eerste drone-vertiport in Nederland in gebruik genomen, met de landing van een multirotordrone voor een aantal genodigden.Dit transportpunt zal fungeren als efficiënte verkeersader voor talloze toekomstige luchttransporten. Vertiport ‘Galileo’ staat op het terrein van het Future Mobility Park in de Merwehaven te Rotterdam en er staat een soortgelijke vertiport aan de andere kant van de Nieuwe Maas, op de RDM-werf. Dit is slechts een opmaat naar een netwerk van vertiports in het havengebied waar drones ingezet zullen worden voor allerlei taken, variërend van inspecties tot en met toezicht houden en pakketjes vervoeren. Ter ondersteuning daarvan moet er op strategische locaties een netwerk van vertiports komen, universele start- en landingsplatforms voor drones om deze in alle veiligheid te laten opereren.

De experimentele vertiports bieden daarbij goede mogelijkheden om praktijktesten uitvoeren die realistisch zijn. De constructie lijkt misschien eenvoudig maar heeft gezorgd voor stabiliteit bij de landing van drones zonder watervrees. Een V-vormige gele cirkel wordt toegepast als herkenningspunt voor operator.

Tijdens officiële opening werd door Jouke Goslinga, Programmadirecteur RDM Rotterdam, getest hoe technische vaardigheden in combinatie werken; Hoe slechts één piloot meerdere dronevluchten kan overzien zonder ze constant visueel te monitoren en tevens BVLOS-vluchten toestaan tussen verschillende gebieden. Het doel is om nieuwe business cases mogelijk te maken zoals goederen vervoeren – logistiek is namelijk de volgende stap!. Echter moet er opgemerkt worden dat er enkele obstakels zijn in termen van regelgeving die nog overwonnen dienen te worden.

Daarnaast was de officiële opening bijgewoond door een delegatie van Port of Rotterdam en vertegenwoordiger van de provincie Zuid-Holland, het bevoegd gezag voor landen en opstijgen vanaf vertiports. Dit bewijst maar weer hoe belangrijk het is om ook in Nederland volwaardig te kunnen testen en BVLOS-vluchten uit te mogen voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *