Nieuws

Reddingsbrigade gaat drones inzetten.

De Reddingsbrigade Den Helder gaat muistromen en drenkelingen opsporen met behulp van drones. De uitkomsten daarvan zullen worden gedeeld met eerstehulp diensten.

Het gaat om een proefproject van het Maritime Emerging Technologies Innovation Park Noord-Holland (METIP), een initiatief van meerdere partijen dat in mei van start gaat.

Elk jaar zijn er in Nederland veel slachtoffers door de sterke stromingen in zee, vooral in de buurt waar veel zandbanken voorkomen. Tijdens eb trekt het zeewater zich terug hetgeen sterke stromingen tot gevolg kan hebben. Vooral in combinatie met aflandige wind kan dit voor gevaarlijke situaties voor de zwemmers zorgen.

Gedurende het onderzoek worden met drones de stromen gefotografeerd, later ook met daarbij drijvende objecten en proefpersonen. Dit alles moet ertoe leiden dat de reddingsbrigade in de toekomst muistromen eerder gaat herkennen, voorzorgsmaatregelen kan treffen en zelfs drenkelingen kan lokaliseren in het water. Drones gaan daarbij gaan zelfs reddingsmiddelen afwerpen, zoals een drijfmiddel of zwemvest.

Er worden tien testvluchten uitgevoerd. Alle reddingsbrigades in de kop van Noord-Holland zijn betrokken bij het project.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *