Nieuws

Drone controleert kwaliteit gevels, kozijnen en dakbedekking

Drone controleert kwaliteit gevels, kozijnen en dakbedekking van panden Intermaris

HOORN –  Op woensdag 21 april 2021 dirigeerde woningcorporatie Intermaris bij de Timpaan in Hoorn een drone de lucht in. Met deze drone kan Intermaris sneller en beter de kwaliteit van de huurwoningen onderzoeken.

In 2019 had Intermaris een pilot in Purmerend met de eerste drone-inspectie. Inmiddels worden ook de foto’s volledig automatisch geanalyseerd op de kwaliteit van onder andere gevels, kozijnen en dakbedekking.

Innoveren

“Twee jaar geleden had Intermaris een pilot met een drone-inspectie bij de Oostervenne in Purmerend. Met succes; er zijn minder uren nodig om te inspecteren en gegevens te analyseren. Het geld dat Intermaris hiermee bespaart, kunnen we weer inzetten voor woningbouw, renovatie en verduurzaming van woningen. Daarom zal de inspectie van complexen voortaan met een drone plaatsvinden”, aldus Han Leurink, directeur Wonen en Vastgoed.

Zelflerende software

Beeldherkenning in combinatie met machine learning wordt toegepast om inspecties uit te voeren. De drone met camera maakt zoveel mogelijk beelden. Met behulp van software en kunstmatige intelligentie van Spottr.ai worden de dronebeelden omgezet tot bruikbare inspectieresultaten. In dit proces komt de menselijke hand er niet meer aan te pas. Ook wordt alle privacygevoelige informatie automatisch onherkenbaar gemaakt of verwijderd. Alleen Intermaris heeft toegang tot de foto’s en ziet de ‘geblurde’ beelden.

Veilig vliegen

Intermaris heeft de bewoners van het complex aan de Timpaan vooraf geïnformeerd over de drone-vlucht. De drone wordt bediend door een ervaren drone-piloot van Aeroscan. Het bedrijf heeft de benodigde vergunningen om te mogen vliegen in de bebouwde kom. Ook worden er foto’s vanaf de grond genomen om een compleet beeld te krijgen. Een derde man zorgt voor de veiligheid op de grond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *